Sari la conținut

[COVID-19] Testarea atât de puțină este o crimă organizată, acuză Traian Băsescu

Testarea insuficientă este o ticăloșie și o crimă organizată, acuză Traian Băsescu, ce susține că numărul actual de testări care a ajuns la câteva mii este penibil pentru o țară în care au intrat 1 milion de cetățeni din zone roșii afectate de epidemia de coronavirus.

Nu întâmplător recomandarea OMS-ului este „Testați, testați, testați!” Este făcută să ne atenționeze că, în lipsa testării masive, de fapt creăm un lanț de probleme care nu duc la eradicarea virusului, pe de o parte, și pe de altă parte, care lasă foarte mulți oameni care ar avea nevoie de asistență medicală neasistați, a declarat fostul președinte într-o emisiune difuzată de TVR.

Traian Băsescu susține că, din cauza numărului insuficient de teste, în țara noastră nu este cunoscută amploarea actuală epidemiei; în aceste condiții, un al doilea val cauzat de cei infectați dar asimptomatici după relaxarea condițiilor din 15 mai este inevitabilă.

Testarea unui număr foarte mic de oameni face ca noi să nu realizăm care este nivelul de infectare al populației, nivelul de răspândire a virusului și nivelul de îmbolnăvire. Testăm puțin, avem puțini bolnavi. Dacă am testa mai mult, am avea mai mulți. Numai că aici suntem într-o adevărată goană după a micșora numărul de decese ca să spunem cât suntem de buni. Dar să știți, din cauza testărilor puține, sunt foarte mulți care mor sufocați în casele lor și nu-i știe nimeni că au murit de coronavirus.

Al doilea lucru extrem de grav: asimptomaticii. Testându-se puțin, se găsesc foarte puțini asimptomatici (…) nedepistați, care vor intra în societate (de la 15 mai, n.r) și vor transmite virusul oamenilor din jurul lor și atunci vom avea un nou val de infecții. Numai că este a doua crimă care se face prin testarea puțină, a adăugat fostul președinte.

*Imagine: Facebook Traian Băsescu