Sari la conținut

UDMR: am votat pentru o administrație publică mai eficientă în România

Parlamentul a adoptat astăzi o nouă lege care reglementează funcționarea administrației publice din România. Actul normativ prevede o descentralizare mai accentuată a administrației, și conține prevederi conform cărora instituțiile publice ar trebui să acorde o atenție sporită aplicării drepturilor lingvistice, prevăzute și în numeroasele acorduri internaționale ratificate de România. Proiectul de lege adoptat a fost modificat și îmbunătățit semnificativ în timpul lucrărilor din Comisia de specialitate, UDMR având o contribuție esențială la versiunea legii votată astăzi. După cinci luni, ca rezultat al unei dezbateri reale, democratice în Parlament, legislativul a adoptat noul Cod administrativ – a declarat marți liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila.

Korodi Attila a adăugat că, datorită noii legi, administrația publică din România va deveni mai modernă, mai apropiată de cetățean și mai eficientă în soluționarea problemelor de zi cu zi a oamenilor, subliniind că România are nevoie de un Cod administrativ cuprinzător cu prevederi clare pentru că administrațiile publice locale și instituțiile publice s-au confruntat, în ultima perioadă, cu dificultăți majore din pricina unor legi interpretabile și a unor practici legislative eronate. Korodi a relatat că, versiunea proiectului de lege adoptat astăzi este unul semnificativ mai bun decât cel propus pentru dezbatere în februarie, unul rescris aproape în totalitate datorită numeroaselor modificări adoptate în timpul lucrărilor din comisia de specialitate comună a celor două Camere ale Parlamentului, unde reprezentantul UDMR a fost senatorul Cseke Attila.

„În timpul dezbaterilor din Camera Deputaților am reușit să păstrăm modificările adoptate în Senat, și introducerea unor noi prevederi pentru garantarea drepturilor lingvistice în administrație pentru comunitatea noastră, astfel încât nici drepturile lingvistice în vigoare nu vor putea fi revocate”, a arătat liderul deputaților UDMR, Korodi Attila.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind elaborarea Codului administrativ a arătat: „după cinci lunci de muncă și dezbatere putem spune că am făcut progrese semnificative în elaborarea unui nou Cod administrativ.” Senatorul a adăugat că, un alt rezultat important este prin noua lege administrațiile publice locale și județene for fi consolidate, iar aleșii din aceste instituții vor putea munci mai eficient, spre binele comunităților lor.

„Prin modificările adoptate, am reușit să apropiem administrația publică de cetățeni și să descentralizăm unele procese care au fost până acum centralizate inutil. Astfel, din 1 ianuarie 2019, la propunerea noastră, înmatriculările autoturismelor și eliberarea permiselor de conducere vor putea fi soluționate de administrațiile publice județene și nu de prefecturi așa cum este în prezent. Totodată, atribuțiile prefectului se vor rezuma de acum în acolo la cele prevăzute de constituție”, a relatat Cseke Attila.

sursă: udmr.ro

Categorii

UDMR, Ştiri

Etichete

,