Sari la conținut

Cristian Winzer: „Mobilitatea cetățenilor este una dintre prioritățile României în perspectiva relației viitoare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și juridice, Cristian Winzer, a avut o întrevedere cu ambasadorul Portugaliei, E.S. Fernando Teles Fazendeiro, pe tema procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Oficialul român a subliniat importanța avansării discuțiilor pe marginea acordului de retragere, în special obținerea de progrese substanțiale în două domenii cheie ale negocierilor, care vizează situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord și guvernanța.

Totodată, a exprimat speranța că, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna octombrie, părțile vor agrea toate prevederile acordului de retragere care va asigura o ieșire ordonată și predictibilă a Marii Britanii. Discuțiile au reliefat interesele comune ale României și ale Portugaliei, centrate pe protejarea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Protejarea drepturilor cetățenilor europeni, între care și cei români, care trăiesc, lucrează și studiază în Marea Britanie reprezintă obiectivul nostru prioritar în cadrul negocierilor. Un alt aspect deosebit de important pentru noi este reprezentat de implementarea corectă a Acordului de retragere prin aplicarea procedurilor administrative pentru obținerea noului statut. În ceea ce privește relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, mobilitatea cetățenilor este una dintre prioritățile României. Credem că este în interesul ambelor părți ca viitorul acord să prevadă un cadru de reglementare ambițios în domeniul mobilității cetățenilor europeni. Poziția Uniunii Europene nu ar trebui să lase loc de interpretare, deoarece principiile reciprocității și nediscriminării constituie piloni importanți ai relațiilor noastre viitoare cu Marea Britanie post-Brexit, a subliniat Cristian Winzer.

Secretarul de stat a relevat totodată necesitatea identificării unor noi modalități de cooperare între Uniunea Europeană și Marea Britanie prin intermediul unui parteneriat aprofundat și cuprinzător, bazat pe un echilibru între drepturi și obligații, care să reflecte întocmai obiectivele comune ale celor două părți și să respecte autonomia decizională a UE.

Interlocutorii au reiterat importanța menținerii unei voci unite și coerente a celor 27 de state membre în cadrul negocierilor, de natură să contribuie, activ și determinant, la un acord echitabil și benefic ambelor părți.

sursă: mae.gov.ro

Categorii

Euro, Ştiri

Etichete