Sari la conținut

Lia Olguța Vasilescu: Pensiile nu scad, vârsta de pensionare nu crește

Prezentă la o emisiune a postului TV Antena 3, Lia Olguţa Vasilescu a vorbit despre legea pensiilor care urmează să intre în dezbatere publică zilele următoare. Ministrul Muncii a precizat în intervenția sa faptul că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă se va schimba modalitatea de calcul a acestora.

Există chiar un articol în lege care spune clar că dacă după recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul aflat în plată, a spus aceasta.

Cheltuielile vor fi duble pentru implementarea noului sistem de pensii, al cărui scop este corectarea celui actual, însă, potrivit declarațiilor ministrului, există bani la bugetul de stat – nu doar pentru pensii, ci și pentru salarii. Iar dacă pensiile nu scad, vârsta de pensionare nu crește, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

În ce privește pensiile minime garantate care le depășesc adesea pe cele acordate pentru contributivitate, ministrul a precizat că „o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar.”

Vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială.