Sari la conținut

Ministerul Fondurilor Europene: A fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea sistemului 112

 

Ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale Ionel Vasilca au semnat astăzi contractul de finanțare Modernizarea Infrastructurii Hardware și Software a sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112), în vederea unui răspuns mai prompt al agențiilor de urgență.

Proiectul, care dispune de o alocare 47,6 milioane euro, este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și are o perioadă de implementare de 36 luni.

Principalele îmbunătățiri ale noului sistem vor fi:
– crearea de mecanisme mai eficiente de gestionare a resurselor și echipajelor de intervenții;
– creșterea capacității de răspuns la solicitările cetățenilor;
– reducerea timpului de așteptare cu 5 secunde, de la 59 la 54 secunde;
– alertarea automată a structurilor ce pot interveni în situații de amploare;
– apel de urgență cu transmisii video și imagini de la locul evenimentului – practic, românii vor avea posibilitatea să transmită informații suplimentare (imagini, video, date, text sms/whatsapp).
– extinderea accesibilității apelului de urgență pentru persoanele cu dizabilități, conforme cu cerințele europene în vigoare.

Modernizăm acest sistem după o perioadă de 13 ani de funcționare, perioadă în care s-au primit peste 64 milioane de apeluri din partea cetățenilor aflați în situații de urgență. Mulțumesc Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru inițiativa acestui proiect și mulțumiri speciale din partea Guvernului României tuturor celor care lucrează zi și noapte în Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Datorită acestui proiect,vor avea acces la servicii mai performante în slujba cetățenilor, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Ministerul Fondurilor Europene anunță, de asemenea, modernizarea centrelor naționale din București, Brașov și Cluj, precum și a tuturor dispeceratelor și substațiilor locale.