Sari la conținut

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Cea dintâi rectificare bugetară din 2018 a fost aprobată astăzi în ședința de Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la doar o zi după ce președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT întrunită în vederea aprobării proiectului de rectificare.

Dealtfel, decizia de astăzi a Guvernului a fost ferm condamnată de Klaus Iohannis, care a denunțat ca ”inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.”

Pe de altă parte, Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a declarat că Guvernul a solicitat CSAT acest aviz, dar nu are obligația de a aștepta emiterea acestuia. Opinia ministrului a fost contrazisă de fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a precizat că doar Parlamentul poate trece peste hotărârea CSAT, nu și Guvernul.

Rămâne de văzut dacă OUG emisă astăzi va intra în vigoare, dat fiind că Președintele a solicitat public Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la constituționalitatea adoptării actului de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018.