Sari la conținut

17 septembrie: CCR aprobă Referendumul – Mihaela Huncă intră în Pro România – CCR discută pe 16 octombrie Codul Penal

Moțiune. Și de la capăt. Ludovic Orban a anunțat astăzi că partidul pe care îl conduce va depune două moțiuni simple – una pentru a solicita demisia ministrului Agriculturii și o a doua pentru a solicita demisia ministrului de Finanțe. Moțiune, de data aceasta de cenzură, își dorește și președintele PMP, Eugen Tomac, care a făcut, printr-o scrisoare deschisă, apel la PNL și USR pentru a-și uni eforturile în acest demers inițiat pe fondul protestelor din 10 august. În replică, președintele PNL a transmis că ”moțiunea nu trebuie transformată într-o competiție între forțele opoziției, care vrea sa depună mai repede, ci trebuie să hotărâm de comun acord care este momentul cel mai favorabil”.

Lăsăm pe mâine… Curtea Constituțională a amânat pentru data de 16 octombrie dezbaterile privind sesizările de neconstituționalitate împotriva modificărilor la Codul Penal și la legea privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care au fost depuse de președintele Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiție și de PNL, USR și PMP.

CCR a spus DA! pentru organizarea Referendumului de modificare a articolului din Constituție privind familia. Pe 7 octombrie românii sunt așteptați la vot – nu monitorizat informatic, întrucât sistemul SIMPV este, potrivit legii, folosit doar în cazul alegerilor locale și parlamentare. Din acest motiv, mai multe organizații non-guvernamentale au solicitat premierului, președintelui Senatului și al Camerei Deputaților corectarea prin lege a acestui aspect, în vederea desfășurării unui scrutin corect.

Mihaela Huncă se alătură partidului Pro România, la scurt timp după anunțarea demisiei din PSD. Victor Ponta și-a exprimat dorința ca ”tot mai mulți să vină în Echipa ProRomânia pentru construcția unui proiect social democrat european de dezvoltare a României.”

Există sau nu există? Scrisoarea PSD deja atât de renumită, dar despre care nimeni nu știe mai nimic, rămâne în continuare un mister. Dacă Mihai Tudose sugerează că aceasta este reală, liderul PSD Liviu Dragnea spune că a vorbit cu majoritatea colegilor care au avut sau urmează să aibă poziții în acest sens, iar consensul este ca toate discuțiile pe acest subiect să fie încheiate.