Sari la conținut

24 septembrie: Toni Greblă, noul SG al Guvernului – Legea offshore a trecut de Senat – Primul BPN al PSD după puci

Mergem înainte. Astăzi a avut loc Ședința Biroului Permanent Național al PSD – pentru cunoscători, prima întâlnire dintre taberele PSD care au fost în conflict deschis pe parcursul ultimelor zile. La o primă vedere, pare că ambele părți vor să lase în trecutul în trecut, însă. Astăzi, în BPN s-au discutat: legalitatea acțiunilor desfășurate de instituțiile statului la protestele din 10 august; realizarea unei campanii de infomare cu privire la Referendumul pentru familie din 6-7 octombrie; înființarea unui grup de lucru ”pentru gestionarea resursei umane” care să supravegheze implementarea programului de guvernare de către Guvern și Parlament.

Schimbări. Guvernul are un nou secretar general, ex-judecător CCR: Toni Greblă o înlocuiește pe Andreea Lambru, care a asigurat până acum interimatul la Secretariatul General al Guvernului. Despre această numire, liderul PNL Ludovic Orban spune că nu e întâmplătoare, ci că ar putea avea legătură cu o eventuală OUG privind amnistia și grațierea.

Dubla 2. Legea offshore a trecut a doua oară de Senat după trimiterea spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis, însă cu trei noi amendamente. Cele mai importante definesc venitul suplimentar (diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore) și prevăd ca taxele și redevențele aplicabile să rămână neschimbate pe parcursul lucrărilor de exploatare.

Strike 4. După moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Agriculturii și împotriva ministrului de Interne și după cea anunțată pentru domnul Teodorovici, Partidul Național Liberal vrea să depună una și împotriva ministrului Transporturilor. PNL pare să favorizeze moțiunile simple – aspect remarcat și de liderul PMP Eugen Tomac, ca și fostul președinte Traian Băsescu – acesta din urmă acuză fățiș Opoziția de blat cu PSD prin refuzul de a depune moțiune de cenzură în ceea ce descrie ca fiind cel mai bun moment politic.

Pregătiți. Mai mult de 80 de membri USR sunt înscriși în cursa internă a partidului pentru stabilirea candidaților la europarlamentare, care urmează să fie desemnați prin votul tuturor membrilor. Aceștia au vârste cuprinse între 22 și 61 de ani și provin din medii de specialitate diferite; din rândul lor fac parte 15 candidați din diaspora, anunță formațiunea într-o postare Facebook.