Sari la conținut

Știri de weekend: Scrisoare către CE cu măsurile privind încadrarea în ținta de deficit pe 2019 – În București au avut loc proteste pe Justiție – Victor Ponta, ales președinte Pro România

Nici de data aceasta nu am avut un weekend lipsit de evenimente. În stradă, sute de protestatari au ieșit în Piața Victoriei din Capitală pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la ce se întâmplă în Justiție. În administrație, Guvernul, destul de secretos (nu fără  motiv) are în plan o serie de măsuri interesante pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar al anului viitor. În politică, Pro România continuă să se definească, odată cu primul său congres și cu alegerea lui Victor Ponta ca președinte.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis un document către Comisia Europeană în care se expuneau măsurile pe care Guvernul de la București vrea să le ia pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar a anului 2019. Între acestea se numără înghețarea posturilor și a salariilor în aparatul de stat la nivelul din decembrie 2018, amânarea măsurilor de salarizare cu impact asupra bugetului, menținerea nivelului de investiții la 4% din PIB (la fel ca în 2018) și limitarea cheltuielilor publice la nivelul acestui an. Călin Popescu Tăriceanu, președinte al partidului-partener al coaliției de guvernare, a declarat că înghețarea salariilor nu va fi implementată ”sub nicio formă”, întrucât creșterea economică din România trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cetățenilor români.

În cadrul primului congres Pro România care a avut loc la finalul acestei săptămâni, Victor Ponta a fost ales președinte al partidului, cu 871 de voturi pentru și nici unul împotrivă (dealtfel, el fusese singurul candidat pentru acest post). Potrivit declarațiilor acestuia, el nu va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, dar va deschide lista de europarlamentare, după care se va retrage. Planurile sale: de a consolida baza partidului la nivel național.

Duminică seară, în Piața Victoriei din Capitală a avut loc un protest împotriva modificărilor din Justiție. Ordonanța de Urgență ce reglementează legile privind statutul magistraților, organizarea judiciară și a Consiliului Superior al Magistraturii este, potrivit protestatarilor, mai periculoasă decât celebra OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă, în luna februarie a anului trecut.