Sari la conținut

Investițiile publice: +75% la 10 luni, în prezent la maximul ultimilor 5 ani

În primăvara acestui an, premierul Viorica Dăncilă spunea că 2018 este anul investițiilor, care vine în completarea strategiei de creștere a veniturilor începute în 2017. S-a ținut Guvernul de cuvânt?

Datele la 10 luni arată că investițiile realizate în 2018 cu bani de la bugetul de stat au crescut cu aproape 75% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând în prezent la maximul ultimilor 5 ani în valoare absolută și în prețuri nominale. Astăzi nivelul investițiilor publice este la 1,67% din Produsul Intern Brut, cel mai înalt prag atins din 2013 până azi.

Există, cu siguranță, loc de mai bine. Cu toate astea, este evidentă schimbarea de strategie economică a Guvernului, aflat sub presiunea unor așteptări mari în special pe fondul creșterii spectaculoase a PIB-ului din 2017, de 6,9% – cel mai mare procent din Uniunea Europeană, susținut masiv însă de o politică de stimulare fiscală.

În 2018, accentul s-a mutat dinspre consum spre investiții. Creșterea economică va fi, natural, mai mică anul acesta față de cel care a trecut, dar peste așteptările analiștilor din piață și de pe plan extern. O demonstrează Institutul Național de Statistică, potrivit căruia creșterea economică a României în primele 9 luni a fost de 4,2%; cu un PIB care a crescut în termeni reali cu 1,9% în T3, avem cea mai mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană.

În acest context, ”ritmul de creștere a cheltuielilor de capital (a investițiilor publice, n.r) este mai mare față de ritmul de creștere a PIB”, arată Dan Armeanu, profesor universitar doctor – Facultatea de Finanțe, Bănci și Burse de Valori – ASE București, citat de economica.net.

Categorii

Economie, Ştiri