Sari la conținut

Știri de weekend: Austria scade alocațiile copiilor muncitorilor români, Guvernul reacționează – PSD vrea lege care să impună termenul de aplicare a deciziilor CCR – Reacție DNA la scandalul DNA Oradea

PSD e supărat pe Iohannis, DNA Oradea e trasă de urechi, toate privirile (și săgețile?) din Europa sunt îndreptate către România și mandatul său la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Guvernul spune că Austria discriminează o parte din muncitorii străini. Se înființează partide noi, se anunță candidaturi la europarlamentare și prezidențiale… iar asta e doar prima săptămână din 2019.

> Reacții puternice din Guvern la noua legislație a Austriei, care prevede ajustarea alocațiilor acordate muncitorilor străini în funcție de costul mediu de trai din țara rezidentă – caz în care alocațiile acordate copiilor muncitorilor români scad. Potrivit Ministerului de Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerului Muncii, noua lege încalcă legislația Uniunii Europene, fiind discriminatorie.

> Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că va propune Partidului Social Democrat o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor Curții Constituționale și să clarifice înțelesul sintagmelor din hotărârile Curții – o idee excepțională pe fond, în opinia secretarului general al aceluiași partid, Codrin Ștefănescu.

> DNA se delimitează de actele personalului din subordine care depășesc normele legale și codul deontologic al magistraților, potrivit unui comunicat de presă apărut în urma publicării unei înregistrări făcute la DNA Oradea, în care se vorbește de urmărirea penală a unor judecători pentru intimidarea acestora.