Sari la conținut

7 februarie: Destinul lui Kovesi, la Parchetul EU – Iohannis o respinge pe Olguța Vasilescu – Isărescu merge în Senat – CE: Creșterea economică scade – USR denunță boicotul #FărăPenali

> Kovesi este practic predestinată pentru funcția de procuror-șef european, a declarat astăzi președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Germaniei, Gunther Krichbaum, care a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să o sprijine pe fosta șefă a DNA în această cursă. Mai vehement, liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, l-a somat pe Toader să înceteze orice opoziție în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne împotriva lui Kovesi, menționând că orice altă poziție este împotriva intereselor României.

> Printr-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis a refuzat pentru a treia oară numirea Liei-Olguța Vasilescu în funcția de ministru al Dezvoltării, din cauza lipsei de pregătire, de experiență și de disponibilitate la dialog. În replică, Olguța Vasilescu a declarat că ”este evident că nu există niciun motiv de legalitate pentru respingerea mea” și că motivul real pentru acest refuz, declarațiile politice făcute în trecut, este ”cel mai stalinist posibil”. Fostul ministru al Muncii a precizat că va face o plângere penală împotriva președintelui, pentru abuz în serviciu. Guvernul, de partea lui, se pare că va sesiza Curtea Constituțională pentru existența unui conflict între cele două instituții.

> A spus DA! Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anunțat astăzi că va onora invitația Comisiei Economice a Senatului pe data de 12 februarie, împreună cu tot consiliul de administrație al BNR. Anterior, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat prezența guvernatorului BNR în Senat pentru a dezbate impactul pe care indicele ROBOR îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei pentru populație.

> Previziunile economice intermediare de iarnă publicate astăzi de Comisia Europeană arată un ritm de creștere economică mai mic față de anul trecut, de 3,8% în 2019. Cu toate astea, România se află pe locul 4 în topul celor mai bune evoluții economice ale statelor din Uniunea Europeană.

> Președintele USR, Dan Barna, a anunțat astăzi că va depune plângeri penale împotriva secretarului general al Camerei Deputaților și împotriva șefului departamentului legislativ, pentru sabotarea campaniei #FărăPenali. Ieri, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca semnăturile strânse de USR pentru campania „Fără penali în funcţii publice” să fie trimise la CCR, fiind sesizat şi Parchetul General pentru a verifica autenticitatea celor 1 milion de semnături.