Sari la conținut

8 Februarie: Bugetul a fost aprobat – Austria o susține pe Kovesi pentru Parchetul European – Amendamente PNL la proiectul bugetului – AEP a virat 13 milioane lei partidelor – Condamnări în dosarul retrocedărilor fictive

> Guvernul a adoptat astăzi bugetul de stat și bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat la începutul ședinței că în acesta este prevăzută majorarea salariilor și pensiilor; mai mult, bugetele locale vor avea o alocare-record, iar deficitul bugetar va fi păstrat la 2,55% din PIB. Proiectele vor fi trimise în Parlament pentru a fi dezbătute și aprobate.

> Josef Moser, Ministrul de Justiție din Austria, a declarat că o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European în Comisia Coreper din cadrul Consiliului UE. Gunther Krichbaum, parlamentar german, afirmase ieri că și Germania și Franța ar putea să o susțină pe fosta șefă DNA, deși au proprii candidați pe lista scurtă.

> Ludovic Orban a anunțat că PNL va depune mai multe amendamente la proiectul bugetului pe 2019; liberalii vor susține reducerea subvențiilor acordate partidelor politice, dar și acordarea de burse şi dotarea şcolilor profesionale, generalizarea programului after school, masa diversificată în şcoli și creşterea sumelor alocate pentru medicina generală.

> Conform datelor publicate azi, Autoritatea Electorală Permanentă a virat peste 13 milioane de lei în conturile partidelor politice în luna februarie, din care: PSD – 7,5 milioane lei; PNL – 3,5 milioane lei; USR – 1 milion lei; ALDE – 75o mii lei; PMP – aproape 500 mii lei.

> Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat condamnări grele în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța: Radu Mazăre – 9 ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu – 5 ani de închisoare, Cristi Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București) – 2 ani cu suspendare. Prejudiciul calculat de DNA este de 114 milioane de euro.