Sari la conținut

Social democrații strâng rândurile: Europarlamentarii PSD o susțin pe Rovana Plumb

Eurodeputații din Delegația Română S&D o susțin cu fermitate pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european, a transmis PSD într-un comunicat de presă remis redacției. Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Adrian-Dragoş Benea consideră că aceasta se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale.

Mai mult, europarlamentarii PSD precizează că membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice trebuie, la invitația președintelui Parlamentului European, să ofere soluții la neclaritățile din acest caz, pentru ca procesul de validare a Rovanei Plumb să fie repornit.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluţii la ceea ce domniile lor consideră că ar fi „neclarităţi” în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depăşească faza preliminară. Conform Regulamenteului de Procedură al Parlamentului European – art. 2. paragraf c – Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi, arată eurodeputații.

Social Democrații precizează că nici unul dintre pașii care ar putea debloca procesul de validare a Rovanei Plumb nu a fost luat până în prezent:

Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu s-a parcurs până în acest moment. În consecinţă, şedinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnaţi din partea României şi Ungariei.