Sari la conținut

INS: Salariul mediu brut pe economie a scăzut în august față de luna precedentă

Câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 4.981 lei în luna august, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.044 lei, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. Atât salariul mediu brut, cât și cel net au scăzut față de luna precedentă, cu 2,2%, respectiv 2,4%, arată INS.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai micdecât în luna iulie 2019ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Raportat la evoluția prețurilor de consum, câștigul salarial real a fost de 9,8% pentru luna august 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut.