Sari la conținut

Klaus Iohannis a promulgat legea care acordă mai multă putere polițiștilor

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, care extinde atribuțiile Poliției și Jandarmeriei.

Printre altele, legea permite amendarea persoanelor ce refuză să se legitimeze în fața polițiștilor, care sunt de acum îndreptățiți să utilizeze mijloace de constrângere constând în forță fizică sau cătușe, precum și mijloace neletale, arme, arme albe și de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea de vehicule și spații închise.

Actul normativ prevede, totodată, că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului.

Mai mult, potrivit noilor prevederi, polițiștii pot solicita sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor ce fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale.

Legea inițiată de Florin Iordache și de Carmen Dan a fost sesizat la CCR de partidele pe atunci în Opoziție USR și PNL, dar Curtea a respins sesizarea celor două formațiuni politice.