Sari la conținut

Comisia Europeană bate obrazul autorităților române din cauza poluării excesive

Comisia Europeană a pornit o acțiune de infringement împotriva României din cauza poluării, solicitând țării noastre să adopte primele programe naționale de control și să le comunice acesteia, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici.

Aceste programe ar fi trebuit prezentate Comisiei Europene până la data de 1 aprilie a anului trecut:

Directiva urmăreşte atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Statele membre ar fi trebuit să transmită Comisiei primele lor programe naţionale de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019. Până în prezent, Grecia, Malta şi România nu şi-au îndeplinit obligaţiile, în pofida atenţionărilor anterioare, anunțăp reprezentanții CE într-un comunicat de presă.

Țara noastră are la dispoziție 2 luni „pentru a răspunde şi pentru a-şi adopta şi comunica planurile”, se precizează în document. Dacă România nu se conformează cerințelor de la Bruxelles, riscăm amenzi uriașe, de până la câteva sute de mii de euro pe zi.