Sari la conținut

Orban, despre creșterea pensiilor: „Cu cât este posibil, în funcţie de realităţile economice”

Guvernul va crește pensiile în acest an „cu cât este posibil, în funcţie de realităţile economice”, potrivit premierului Ludovic Orban, care a precizat că Executivul condus de el va lua decizia „pe bază de analize, pe bază de date, pe baze de prognoze serioase, pe bază de studii de impact şi aşa mai departe”.

Noi lucrăm pe bază de analize, pe bază de date, pe baze de prognoze serioase, pe bază de studii de impact şi aşa mai departe. Primul lucru, să se facă analiza pe starea economică şi bugetară pe primele 6 luni, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Doi, trebuie realizată o prognoză pe termen mediu şi lung privind evoluţia economiei româneşti care să fie corelată cu perspectivele de evoluţie ale economiei europene în ansamblul său (…) În funcţie de aceste date, vom şti foarte clar care va fi decizia. Vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice şi, mai ales, vom creşte pensiile, astfel încât să avem garanţia că pot fi plătite pensiile, a declarat astăzi prim-ministrul.

Premierul a precizat că mărirea pensiilor trebuie făcută fără afectarea bugetelor destinate proiectelor de investiții, dat fiind că acestea nu pot fi plătite „numai până la alegeri, aşa cum vrea PSD”, ci și în anii următori.

Fără să afectăm bugetele necesare pentru proiectele de investiţii, fără să afectăm resursele financiare necesare pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie, de sănătate, de educaţie, pentru că România are nevoie ca de de aer de investiţii majore în toate aceste domenii de activitate şi fără acest front investiţional riscăm să afectăm perspectivele de dezvoltare ale României pe termen lung. Ca atare, vom creşte pensiile, cu cât vom creşte pensiile, vom anunţa când vom avea datele necesare, a adăugat Orban.