Sari la conținut

PNL vrea să lase parlamentarii fără bani dacă amână alegerile

Parlamentarii care susțin amânarea alegerilor generale de pe 6 decembrie riscă să rămână fără bani de diurnă, indemnizație și alte cheltuieli, după ce liderul deputaților PNL, Florin Roman, a depus un amendament în acest sens.

Potrivit art.63 din Constituția României, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani. Aceste termen se împlinește de drept la data de 21 decembrie 2020, motiv pentru care propunem ca în situația prelungirii mandatelor până în luna martie 2021, deputații și senatorii să nu beneficieze de următoarele drepturi financiare prevăzute prin Statutul deputaților și al senatorilor: diurna de deplasare și cheltuielile de cazare (art.41); dreptul la indemnizație (art.42); dreptul la cheltuieli de protocol (art.44); dreptul la transport (art.45).

Mai mult decât atât, suspendarea acordării drepturilor financiare în perioada 21 decembrie 2019 – martie 2021 ar da credibilitate inițiatorilor legii, în sensul în care nu au propus amânarea datei alegerilor pentru a beneficia încă 3 luni de aceste drepturi financiare, a transmis acesta.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a inițiat recent un proiect de lege pentru a amâna alegerile generale până la data de 14 martie 2021, după ce Guvernul decisese data scrutinului pentru 6 decembrie 2020.