Sari la conținut

Cine a îndatorat cel mai mult România în ultimii 21 de ani? Guvernările de dreapta

Datoria guvernamentală a României s-a dublat în ultimii 21 de ani ca pondere în PIB, de la puțin peste 20% în 2000 la 47,8% astăzi. Nivelul datoriei publice a crescut cel mai mult în guvernările de dreapta, explodând în perioada 2009-2012 și începând cu anul 2020, în condițiile în care toate celelalte guverne de după 2000 au ținut gradul de îndatorare a țării noastre la un nivel stabil.

Surprinzător este că România s-a împrumutat mai mult de la începutul pandemiei COVID-19 decât în criza economică din 2009. Astfel, datoria guvernamentală s-a majorat cu 15,3% din PIB între 2009-2012, în timp ce doar anul trecut aceasta a crescut cu peste 12% din PIB!

Și mai îngrijorătoare este perspectiva următorilor ani, dat fiind că ritmul împrumuturilor nu va scădea, pe fondul unui deficit bugetar uriaș (unul dintre cele mai mari din UE) care ne va obliga fie să facem noi datorii, fie să tăiem (din nou) cheltuieli de la bugetul de stat.

E adevărat, nivelul datoriei publice a României este (încă) relativ scăzut față de alte state din UE. Cu toate astea, țara noastră, care se împrumută astăzi la cele mai mari dobânzi din bloc – mai mari chiar decât dobânzile cumulate a 22 de state europene – nu are capacitatea de a le returna. Cine va plăti deci aceste costuri uriașe și miliardele împrumutate, în condițiile în care doar dobânzile și comisioanele băncilor ne costă în fiecare an cât o autostradă?

E scris negru pe alb, în angajamentul pe care guvernul și l-a luat în fața Comisiei Europene și pe care începem, încet-încet, să-l simțim pe pielea noastră odată cu înghețarea salariilor, pensiilor și alocațiilor pentru copii.