Sari la conținut

Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, afirmă Avocatul Poporului

Salariul de bază minim brut pe țară nu este suficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, arată un raport al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, salariul minim brut pe țară garantat în plată, în valoare de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, este insuficient, având în vedere necesitățile vieții de zi cu zi ale unei persoane, potrivit declarațiilor Exaterinei Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.

În opinia noastră, stabilirea unui salariu minim brut pe țară decent ar contribui la reducerea numărului persoanelor care trăiesc în prag de sărăcie (potrivit INS, acesta e de 3,1 milioane), accesul la servicii medicale private, accesul copiilor din familii care sunt remunerate cu un salariu minim brut la educație, dar și creșterea nivelului de trai, prin creșterea capacității de cumpărare, a declarat Ecaterina Mirea.

Pentru a remedia aceste situații, Avocatul Poporului propune modificarea și completarea legislației actuale din România:

1. Actualizarea periodică și în timp util a salariului minim brut pe țară garantat în plată, ori de câte ori intervin modificări de nivel economic și social în România, astfel încât salariul minim net să fie cel puțin egal cu valoarea coșului pentru un trai decent.

2. Stabilirea, prin acte normative, de criterii clare și obiective care să conducă la determinarea unui salariu minim brut pe țară adecvat și echitabil.