Sari la conținut

România va primi de la Uniunea Europeană 31,5 miliarde de euro în fonduri de coeziune

Zilele acestea a fost adoptat un acord între România și UE pentru 2021-2027. UE a alocat României pentru această perioadă suma de 31,5 miliarde de euro pentru proiecte care ar spori coeziunea, competitivitatea, digitalizarea și tranziția României la energie regenerabilă.

România este al 18-lea stat membru care semnează un astfel de acord pentru perioada 2021-2027. Este, de asemenea, una dintre țările cu cele mai mari rate de absorbție. Doar Polonia, Italia și Spania au încheiat acorduri mai consistente cu Uniunea, acestea urmând să absoarbă în aceeași perioadă 75 de miliarde de euro, respectiv 43 și 35 de miliarde.

Din suma alocată României, 4,3 miliarde sunt menite să sprijine inovarea și transformarea inteligentă a economiei românești, în special crescând competitivitatea afacerilor mici și mijlocii.

6,7 miliarde sunt destinate tranziției la energie regenerabilă, reducției emisiilor de carbon, infrastructurii de mediu și altor arii de interes ce țin de mediul înconjurător și energie.

2,3 miliarde vor trebui investite în sistemul de sănătate. 7,2 miliarde în transport și infrastructură, respectiv 7,3 miliarde în piața muncii și pregătirea românilor pentru ocuparea unui loc de muncă.

Guvernul a anunțat că România va beneficia de 45 de miliarde de euro în fonduri de coeziune, trecând la socoteală și propria contribuție de 14 miliarde de euro.