Sari la conținut

A crescut numărul angajaților „la negru” | Efect așteptat al suprataxării contractelor de muncă part-time

Luna trecută a venit cu un număr record de persoane depistate muncind fără formele legale de angajare. 1.500 de persoane au fost găsite muncind fără actele necesare, iar inspectorii au emis amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei.

Șeful Inspecției Muncii atrage atenția că fenomenul este în extindere.

Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi. Având în vedere contextul actual în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituţiile cu responsabilităţi pe piaţa muncii şi cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate, a declarat inspectorul general de stat Dantes-Nicolae Bratu.

Această stare de fapt este considerată o consecință directă a modificărilor recente ale Codului Fiscal, și anume impozitarea contractelor de muncă part-time la nivelul salariului minim. Mai mulți CEO, precum și Camera Consultanților Fiscali au criticat modificările Codului Fiscal, care pornesc de la presupunerea că toți oamenii muncesc opt ore, indiferent câte figurează în contractul lor de muncă – fapt declarat însuși de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD):

Oamenii, până la urmă, muncesc opt ore, mulți dintre ei în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii, a declarat ministrul Finanțelor.