Starea forței de muncă la începutul anului, în România | Câți români munceau și câți erau șomeri la începutul lui 2022

La 1 ianuarie 2022, 7,6 milioane de locuitori ai României aveau un loc de muncă sau erau încadrați într-o activitate economică sau socială în mod independent, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
În același timp, România înregistra 235 de mii de șomeri, rezultând o rată a șomajului de 3%.
Acestea, însă, sunt doar datele din Balanța Forței de Muncă (BFM), unul dintre cele două serii de date statistice utilizate de INS pentru evaluarea stării forței de muncă.
Potrivit celeilalte serii de date statistice, Ancheta asupra forței de muncă în gospodării (AMIGO), numărul de locuitori cu loc de muncă (sau orice formă de activitate pe baza unui contract) este un pic mai mare, adică 7,7 milioane de oameni, dar numărul de șomeri este dublu față de numărul raportat în BFM.
486 de mii de șomeri figurează în seria de date statistice AMIGO, rezultând o rată a șomajului de aproape 6%.
72,6% din locuitori sunt salariați, în timp ce 27,4% sunt patroni, lucrători pe cont propriu sau lucrători familiali neremunerați.
În sud-vest (Oltenia) și în nord-estul țării s-au înregistrat cele mai mari ponderi ale persoanelor care lucrează în agricultură, silvicultură și piscicultură, în timp ce în regiunea București – Ilfov lucrează peste 73% din populație în sectorul serviciilor. În restul țării, media celor care lucrează în domeniul prestării de servicii este în jur de 50%.
Categorii