Sari la conținut

Banca Mondială propune Guvernului României să păstreze pensiile militarilor în forma actuală

Recomandarea Băncii Mondiale pentru Guvernul României a fost de a păstra pensiile militare în forma actuală, însemnând că o reformă a pensiilor speciale nu ar trebui să privească și pensiile de care beneficiază românii care se retrag din serviciul militar.

Principalul motiv oferit de Banca Mondială este menținerea unui număr stabil al militarilor, precum și al noilor recruți, mai ales ținând cont de instabilitatea produsă de un conflict direct între două state vecine ale României.

Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară, a specificat Banca Mondială în propunerilor către România.

Există o cohortă mare de militari activi care au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și care ar putea alege să se pensioneze și să își înceapă pensia în orice moment. Orice reducere ar putea, de asemenea, să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Acest lucru este deja mai dificil decât la începutul anului 2022 din cauza amenințării sporite a unui război regional sau global. Ar fi extrem de nerezonabil să ne așteptăm ca orice stat membru care se învecinează cu Ucraina să propună o reducere a beneficiilor de pensii militare care ar putea declanșa o scădere a pregătirii militare, au completat specialiștii Băncii Mondiale, instituție însărcinată să propună reforme guvernului în ceea ce privește respectarea condițiilor necesare pentru ca statul român să beneficieze de fondurile PNRR.