Sari la conținut

Marcel Ciolacu propune înghețarea tuturor angajărilor la stat | Ce a spus despre cumulul pensie-salariu la stat

Președintele PSD și cel mai probabil viitor prim-ministru, Marcel Ciolacu, a făcut declarații referitoare la situația angajărilor de la stat.

Sunt mai multe lucruri discutate, forma finală nu a fost decisă. Eu consider că în acest moment este oportună o ordonanță de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat, a explicat Ciolacu marți, la Parlament.

Liderul PSD a specificat că măsura propusă nu se referă la posturile unice, cum ar fi angajați ai școlilor, respectiv la sistemul medical, unde angajările vor putea continua. Potrivit lui Ciolacu, economiile care ar rezulta din acest plan ar fi alocate automat investițiilor.

Întrebat ce se va întâmpla cu veniturile mari de la stat, președintele PSD a răspuns:

Este o discuție în ceea ce privește două drepturi fundamentale, prevăzute în Constituție (cum este – n.r.) și normal: dreptul la muncă și dreptul la pensie (…) Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva acest drept. În ordonanță nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, lucru corect, pentru că nu se poate prin ordonanță, se poate numai prin lege (…) Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar e o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o primărie – eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât își acoperă minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială (…) Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care este aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituțional acest lucru, cu o impozitare suplimentară.

Imagine – Facebook/MarcelCiolacu.