La ce ajută greva profesorilor? După doi ani de pandemie, copiii stau din nou acasă

Dascălii intră în grevă generală pe termen nelimitat! E vestea care a scandalizat România și decizia care ar putea pune lacăt întregului an școlar. Pentru elevii care au pierdut deja doi ani de educație în perioada pandemiei, în care școlile mai mult au fost închise, fiecare zi în care peste 100.000 de profesori refuză să intre în clase este o pierdere uriașă, pe care nu știu nici dacă, nici când o vor putea recupera.
Elevilor li s-a spus doar atât, de către sindicaliști: să stea acasă. Până când? În curând ar trebui să înceapă examenele de clasa a VIII-a și a XII-a. Tot în următoarea perioadă ar trebui să se încheie mediile pe acest an. Cu toate astea, singurul răspuns pe care-l au, atât copiii, cât și părinții, este: Nu se știe – până primesc profesorii banii.
Asta în condițiile în care învățământul românesc are rezultate dezastruoase, cu 42% dintre elevi analfabeți funcțional, incapabili deci să înţeleagă ceea ce citesc, potrivit Raportului Naţional de Literaţie.
Declanșarea unei greve generale acum, pe fondul unor mari lipsuri în educație acumulate de elevi în perioada pandemiei, a fost puternic criticată de Dana Budeanu, care susține că e de acord cu creșterea salariilor dascălilor, însă pe merit:
Profesorii au mai fost în grevă doi ani de zile continuu în care nu s-a făcut școală deloc, nici măcar online. (…)
Eu sunt pentru creșterea salariilor tuturor (…), pe merit.
Sunteți de acord să intre profesor evaluat cu 7 la clasă? Eu nu, ca părinte. Sunteți de acord să fie salarizat la fel un profesor evaluat cu 7 cu unul evaluat cu 10? Eu nu sunt, potrivit acesteia.
Budeanu acuză un interes politic în pornirea grevei profesorilor și susține că PNL nu a făcut nimic pentru dascăli timp de mai bine de trei ani, de la venirea la guvernare a liberalilor:
Ce-ați făcut pentru profesori din 2019 până azi? De când ați preluat puterea? (…) Ce au făcut miniștrii Educației, miniștrii de Finanțe, tot PNL, prim-miniștrii, din 2019 până acum, pentru România Educată, din care fac parte și profesorii și nivelul lor de salarizare?, a întrebat Budeanu, într-o confruntare directă cu Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL.
Liderul liberal a recunoscut că „evident că până la acest moment nu au fost creșteri spectaculoase” ale salariilor din învățământ, dar și-a exprimat convingerea că guvernul condus de Marcel Ciolacu va găsi soluțiile de încetare a revoltei profesorilor:
Și eu cred că trebuie dat un semnal cadrelor didactice. Mi-e greu să cred că găsim soluții bugetare în acest an pentru creșteri de 70%, 60% sau 50%, dar dialogul trebuie să continue și sunt convins că, odată ce se va așeza noua echipă guvernamentală, se vor găsi soluții, a declarat Bușoi.
Categorii