Sari la conținut

Ciolacu și Scholz, discuție privind intrarea României în Schengen | România și Bulgaria formează în continuare un pachet de aderare | Pe cine se mai bazează România

În a doua sa vizită internațională, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, pentru a discuta atât despre legăturile economice și strategice ale României și Germaniei, cât și despre nevoia ca România să fie primită în Spațiul Schengen cât mai curând.

Ciolacu i-a mulțumit omologului său pentru sprijin, după ce Scholz l-a asigurat că Germania va contribui la efortul aducerii României la același grad de mobilitate cu restul statelor membre.

De asemenea, premierul României a reiterat că România și Bulgaria formează un pachet de aderare. Bulgaria așteaptă un raport referitor la MCV, moment prin care și România a trecut, dar pe care l-a depășit, după cum a amintit și prim-ministrul Ciolacu.

România va relua eforturile de a accede la Spațiul Schengen sub președinția Spaniei, prim-miniștrii Ciolacu și Sanchez, amândoi social-democrați, fiind în relații foarte bune.

Domnul prim-ministru Pedro Sanchez a pus ca și prioritate a președinției Spaniei aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, a declarat Ciolacu la o zi după susținerea conferinței de presă comune ținute alături de cancelarul Germaniei.

Spania a preluat pe 1 iulie președinția Consiliului UE, pe care o va deține până la sfârșitul anului 2023. Consiliul Uniunii Europene este una din instituțiile centrale ale UE, responsabilă pentru negocierea și adoptarea actelor legislative alături de Parlamentul European, coordonarea politicilor statelor membre, dezvoltarea politicii externe și de securitate comună a UE, printre altele.

Imagine – Facebook/MarcelCiolacu.