Sari la conținut

Ministrul Finanțelor: Statul reduce cheltuielile publice, sporește disciplina financiară

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL) a apărut alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru a explica ce măsuri se vor implementa la nivelul instituțiilor publice pentru reducerea cheltuielilor, în condițiile în care Guvernul pregătește modificări fiscale substanțiale ce vizează întreaga economie.

Concret, măsurile includ debirocratizarea, restructurarea instituțiilor, reducerea numărului de posturi vacante (dar bugetate, afectând, așadar bugetul de stat), desființarea anumitor funcții, cum ar fi cea de „șef birou”, respectiv reducerea de la 12% la 8% a posturilor de conducere, din numărul total de posturi existente în sfera autorităților publice centrale sau locale.

Pentru a spori „performanța și disciplina financiară”, Ministerul Finanțelor a prezentat o serie de măsuri pe patru paliere, primul privind autoritățile și sectorul public, însemnând autoritățile publice centrale – ministere, consilii județene, locale etc. Al doilea palier menționat de ministrul Boloș vizează companiile de stat și de subordonare locală, al treilea instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile aflate sub controlul Parlamentului, iar al patrulea palier de măsuri este legat chiar de capacitatea instituțională a Ministerului Finanțelor, îndeosebi controlul și monitorizarea cheltuirii banului public și a indicatorilor de performanță, potrivit lui Marcel Boloș.

Primul pas îl face statul pentru ceea ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice și pentru ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici. Așa cum a anunțat domnul prim-ministru, este un plan de reducere a cheltuielilor publice care are două componente majore: prima componentă este cea legată de performanță, și subliniez acest lucru, și cea de-a doua componentă în planul de reducere a cheltuielilor publice este disciplina financiară în utilizarea banilor publici. Aceste principii au fost agreate la nivel de Coaliție (…) Noi, Ministerul Finanțelor, avem rolul de integrator al deciziilor care se iau la nivelul Coaliției, ca să lămurim și rolul pe care îl are Ministerul Finanțelor Publice în tot acest proces de reducere a cheltuielilor publice și apoi de utilizare mai bună a banilor publici și, ulterior, în măsurile care se vor decide pe componenta de venituri bugetare, a declarat ministrul.