Sari la conținut

Prim-ministrul Ciolacu, despre isteria plății cu numerar: Nu scoatem banii de pe piață

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit despre măsura propusă de Guvern privind limitarea plăților în numerar la 5.000 de lei per tranzacție. Premierul a insistat că scopul legii este reducerea evaziunii fiscale și nu limitarea volumului de numerar care circulă în piață.

Potrivit șefului Guvernului, România are cea mai mare evaziune fiscală din UE, de 10% din PIB, fiind estimată la 160 de miliarde de lei.

Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii (…) Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash… Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (…) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul. Acesta este adevărul concret, a declarat Marcel Ciolacu.

Imagine – Facebook/MarcelCiolacu.