Sari la conținut

BNR: Dobânda de politică monetară rămâne la 7% până la finalul anului | Ar putea scădea la începutul anului 2024

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că rata dobânzii de politică monetară va rămâne, pentru moment, la nivelul de 7% pe an.

Deși rata inflației a scăzut de la 9,43% în luna august la 8,83% în luna septembrie, activitatea economică a crescut într-un ritm foarte puțin sesizabil. Cele mai recente date și analize ale BNR indică „o decelerare semnificativă a creșterii economiei în a doua parte a anului curent, implicând o dinamică anuală mai modestă a PIB în trimestrul III decât cea anticipată anterior”.

Din acest motiv, rata dobânzii va rămâne la nivelul de 7% cel puțin până la începutul anului viitor. Așteptările experților și operatorilor economici din mai multe piețe sunt ca economiile statelor europene să se bucure de creșteri în anul care urmează, ceea ce ar putea însemna scăderea acestui tip de dobândă în anul care urmează.

În ședința de astăzi, 8 noiembrie 2023, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an. Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse, a transmis BNR prin intermediul unui comunicat.