Sari la conținut

Întâlnire MFE-CE pentru pregătirea preluării Președinției Consiliului UE

Exercitarea mandatului Președinţiei Consiliului UE este o premieră pentru România, ceea ce reprezintă o provocare fără precedent. Din această perspectivă, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) participă activ pentru pregătirea și exercitarea responsabilităților ce revin țării noastre în această calitate.

În acest context, astăzi, reprezentanții MFE, coordonați de domnul secretar de stat Octav-Dan Paxino au avut o sesiune de lucru interactivă cu o delegație de experți ai Comisiei Europene, aflați într-o vizită de informare/documentare cu caracter interactiv.

În cadrul sesiunii au fost dezbătute aspecte privind agenda europeană curentă, cu accent pe pregătirea sectorială a preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, precum și principalele responsabilități identificate la nivelul MFE, responsabil cu organizarea următoarelor evenimente:

  • Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune
  • Consiliul General de Afaceri – Format Coeziune
  • Reuniunea informală a directorilor generali responsabili cu Politica de Coeziune
  • Reuniunea informală a Grupului de Lucru Măsuri Structurale (SMWPi)
  • Conferința privind Cadrul UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor
  • Conferința privind FSE (Fondul Social European) post-2020 (București, data urmează a fi stabilită)
  • Conferința în domeniul evaluării fondurilor europene structurale și de investiții

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 – România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Pe durata exercitării mandatului la Președinția Comisiei UE, țara noastră va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul/conlucrarea cu celelalte instituții europene, în special Parlamentul European și Comisia Europeană, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Informații suplimentare
Pregătirea și exercitarea responsabilităților ce revin țării noastre, în contextul cadidaturii la Președinția Consiliului UE este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe.

sursă: fonduri-ue.ro