Sari la conținut

UDMR: Îndrumările Curții de Conturi vor sprijini administrațiile locale să cheltuiască în mod legal bani publici

„Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională, propunerile noastre, care întăresc rolul preventiv al Curții de Conturi și, astfel, contribuie la creșterea eficienței, rapidității și legitimității cheltuirii banilor publici. La inițiativa noastră, Curtea de Conturi va formula recomandări și îndrumări cu privire la modul în care autoritățile locale ar trebui să se ocupe de gestionarea și utilizarea fondurilor publice. Astfel, se vor putea elimina neînțelegerile și greșelile cauzate de interpretabilitatea legilor, dar se va accelera și procedura achizițiilor publice și implicit a investițiilor publice. Întrucât proiectul de lege care reglementează funcționarea Curții a fost supus votului în Senat, însoțit de amendamentele UDMR, reprezentanții Uniunii au susținut adoptarea noului act normativ”, a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, joi, după votul final din plen.

Senatorul UDMR, Tánczos Barna, politicianul de specialitate al Uniunii, a declarat că modificările propuse de UDMR au fost justificate de multitudinea de experiențe negative conform cărora prevederile legilor care reglementează cheltuielile cu banii publici sunt interpretate în mod diferit de fiecare instituție.

”Nu există o poziție oficială, unitară, care, dacă este respectată de administrațiile locale, acestea să poată evita amenzile severe ale Curții de Conturi și să poată derula mai ușor procedurile de folosire a banilor publici. Foarte multe dintre greșeli sunt cauzate de interpretabilitatea legilor și nu de rea-credință, totuși sunt acordate amenzi serioase, ca rezultat al faptului că administrația locală a interpretat legea diferit față de Curtea de Conturi. Pentru a evita astfel de situații, am elaborat amendamentele noastre, care oferă autorităților locale și instituțiilor publice oportunitatea legală de a solicita informații și de a primi din partea Curții de Conturi o interpretare corectă a prevederilor legale, încă înainte de utilizarea fondurilor publice. Dacă devine clar de la bun început cum trebuie să gestioneze banii publici, va fi posibilă evitarea cheltuielilor necorespunzătoare ale acestor fonduri”, a explicat senatorul Tánczos Barna.

sursă: udmr.ro