Sari la conținut

Cristina Iurişniţi (USR) a depus 2 iniţiative pentru sprijinirea dezvoltării învăţământului tehnic, profesional şi dual

Doamna deputat USR, Cristina Iurişniţi, a depus două iniţiative legislative cu privire la sprijinirea dezvoltării învăţământului tehnic, profesional şi dual. Astfel, modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale şi Codului Fiscal sunt complementare si au menirea de a crea noi oportunităţi pentru absolvenţii învăţământului tehnic, profesional şi dual, în vederea atât a menţinerii forţei de muncă calificată în România, cât şi a încurajării agenţilor economici să investească în dezvoltarea învăţământului profesional.

Ne propunem să modificăm Legea Educaţiei Naţionale în sensul acordării posibilităţii elevilor din sistemul de învăţământ profesional, tehnic şi dual cu vârsta de peste 16 ani să încheie, la cerere, un contract de muncă part-time cu operatorul economic care are în derulare un parteneriat în învăţământul profesional dual. Mai mult decât atât, absolvenţii care au beneficiat de formare în învăţământul profesional tehnic şi dual, încheie prioritar un contract de muncă cu agentul economic pe o perioadă minim egală cu cea a şcolarizării. Concomitent, prin modificarea Codului Fiscal, cota de impozit este de 0% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenţilor din învăţământul profesional – dual, încadraţi pe piaţa muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unităţii de învăţământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.

Prin consolidarea cadrului care legiferează învăţământul profesional dual ne propunem să diminuăm rata şomajului, fenomenul migraţiei, concomitent cu încurajarea dezvoltării parteneriatului şcoală – operatori economici, dar şi a profesionalizării resursei umane în acord cu cerinţele pieţei muncii din România.

sursă: cdep.ro