Sari la conținut

Legea offshore a fost adoptată. Dragnea: România devine una dintre puținele țări din lume independente energetic

50% din producția de gaze va fi vândută pe piața din România, iar companiile vor fi impozitate progresiv, cu până la 50% pe veniturile suplimentare.

Legea privind reglementarea operațiunilor petroliere de exploatare a zăcămintelor de gaz din Marea Neagră a fost adoptată în Camera Deputaților cu 175 de voturi. Aceasta include prevederi care vor asigura României venituri de minimum 20 miliarde USD în următorii 20 de ani, potrivit declarațiilor lui Liviu Dragnea, care a prezentat înainte de votul final principalele modificări aduse proiectului de lege:

Eliminarea creditului fiscal – care ar fi obligat statul român să acorde compensații companiilor petroliere la modificarea regimului fiscal.
Reintroducerea impozitului pe veniturile suplimentare – care ar aduce României 13,2 miliarde USD.
Tranzacționarea, pe piața românească, a 50% din producția de gaze naturale din Marea Neagră.
Un minimum de 25% dintre firmele și angajații implicați în proiectele de exploatare offshore din Marea Neagră, din România și Uniunea Europeană.

Banii obținuți din impozitul pe veniturile suplimentare și redevențe (care vor fi menținute în limita a 3,5% – 13% din valoarea volumului extras) – în total, 17,8 miliarde USD – vor fi alocate unui fond creat pentru finanțarea proiectelor mari de infrastructură realizate în parteneriat public-privat.

Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România, a spus Liviu Dragnea.

Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (Black Sea Oil & Gas, ExxonMobil, Gas Plus International, Lukoil, OMV Petrom, Petro Ventures Europe, Romgaz) consideră că modificările vor descuraja investițiile în Marea Neagră și vor avea un efect negativ direct asupra industriei de petrol și gaze offshore din România. Poziția Asociației a fost susținută de PNL, care a afirmat că proiectul susținut de coaliția PSD-ALDE va duce la alungarea investitorilor din Marea Neagră. PMP și USR se numără, de asemenea, printre contestatarii legii care va merge spre promulgare la Președintele Klaus Iohannis în forma adoptată de Camera Deputaților.