Sari la conținut

Participarea ministrului apărării naţionale la Summit-ul NATO de la Bruxelles

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, se vor afla, în perioada 10-12 iulie, la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Programul primei zile include participarea celor doi oficiali la o masă rotundă dedicată apărării europene, organizată în marja Summit-ului de Fundația Conferinţei de securitate de la München, în seria evenimentelor European Defence Roundtable, și găzduită de Reprezentanța Bavariei la Uniunea Europeană. Agenda de discuții va include teme referitoare la evoluțiile înregistrate în cooperarea UE-NATO, partajarea echitabilă a cheltuielilor în cadrul Alianței și relația NATO-Rusia.

În perioada 11-12 iulie, ministrul Fifor și generalul Ciucă vor reprezenta Ministerul Apărării Naționale în delegaţia oficială a României la Summit-ul NATO.

În cadrul lucrărilor Summit-ului, vor fi analizate stadiul implementării măsurilor strategice decise la Summit-urile Aliate anterioare din Țara Galilor, din 2014, și de la Varșovia, din 2016, modalitățile de întărire a posturii NATO de apărare și descurajare, de sporire a capacității Alianței de proiectare a stabilității în vecinătatea sa și, de asemenea, perspectivele de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară, precum și adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacității de reacție a forțelor aliate și facilitarea mobilității acestora în Europa.

În marja Summit-ului, ministrul Mihai Fifor va participa la un dineu de lucru al miniştrilor aliați ai apărării, dedicat posturii de apărare şi descurajare a NATO.

* * *

În prima zi a Summit-ului, la noul sediu al Alianței Nord Atlantice, va fi organizată o paradă militară, în cadrul căreia elicoptere militare din țări NATO vor trece la verticala Cartierului General. Forțele Aeriene Române vor participa cu trei elicoptere IAR 330 Puma Socat, care vor purta în zbor drapelul tricolor. De asemenea, trei militari ai Brigăzii 30 Gardă vor reprezenta România în cadrul detașamentului de paradă care va defila prin fața tribunei oficiale.

sursă: mapn.ro