Sari la conținut

Mircea Drăghici: LEGEA OFFSHORE, UN NOU ÎNCEPUT PENTRU ROMÂNIA

off

9 iulie. Țineți minte această dată – ea poate fi ziua unor noi oportunități pentru România, prin adoptarea, de către Camera Deputaților, a legii ce reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Un ultim prag mai este acum de trecut pentru legea offshore: promulgarea sa de către președintele Klaus Iohannis.

Fiecare dintre cele 175 de voturi acordate în Parlament a fost un DA pentru cetățenii români, beneficiari finali ai măsurilor adoptate: 50% din producția de gaze naturale va fi tranzacționată pe piața internă – probabil cea mai importantă prevedere, care îi asigură României necesarul pentru consum, eliminând dependența sa de importuri. Alături de ea este măsura impunerii unui procent de 25% dintre angajații și companiile-partenere celor responsabile de exploatare, care vor fi din România și Uniunea Europeană.

În ce privește una dintre propunerile disputate intens în spațiul public în ultima perioadă – taxarea activității de exploatare – aceasta a fost gândită pentru a crea ECHILIBRU între interesele investitorilor și cele ale cetățenilor. Cu efect pe termen lung, strategia de taxare include două niveluri: pe de o parte vor fi plătite cotele de redevență (până la 13%), la care se adaugă impozitul venitului suplimentar obținut din vânzarea gazelor naturale (până la 50%). De cealaltă parte, investițiile realizate de companiile petroliere în explorarea unor noi perimetre din Marea Neagră sau în procesele de extragere vor putea fi deduse în procent de 60% din totalul veniturilor suplimentare.

Pe scurt, legea offshore înseamnă 17,8 miliarde de dolari în plus pentru România în următorii 20 de ani, care vor fi investiți în proiecte de infrastructură de care economia noastră are nevoie. Cel mai important: rezervele naturale ale României devin, așa cum este și firesc, o OPORTUNITATE și pentru investitorii din Marea Neagră și pentru români.

sursa: facebook.com/MGDraghici

Categorii

Economie, PSD

Etichete