Sari la conținut

Călin Popescu-Tăriceanu, președinte ALDE: „Nu se poate face un proiect de anvergură naţională mergând de unul singur”

 

„Mi-am dorit foarte mult, după ce am terminat mandatul de prim-ministru, am vorbit de multe ori despre necesitatea ca România să se angajeze într-un proiect major, într-un proiect de ţară – l-am denumit. Şi am spus nu o dată că persoana cea mai potrivită pentru a aduna forţele active ale societăţii este preşedintele. De ce? Pentru că preşedintele se presupune, conform Constituţiei, conform atribuţiilor sale, că este un factor neutru.

Şi ce înseamnă un proiect de ţară? Un proiect care să antreneze întreaga societate. Eu îmi aduc aminte de aderarea la UE, am condus efortul la nivel guvernamental al aderării la UE în ultimii doi ani, adică 2005 – 2006, înainte de momentul aderării, 1 ianuarie 2007, dar să ştiţi că efortul de aderare la UE nu a presupus numai efortul Guvernului; a presupus un efort al multor instituţii.

Nu se poate face un proiect de anvergură naţională mergând de unul singur, vrea numai guvernul.

Proiectul pe care eu mi l-aş fi dorit este un proiect foarte ambiţios, şi am pornit de la o constatare foarte simplă, şi anume, România este a şaptea ţară ca mărime în Uniunea Europeană şi va fi a şasea, după ieşirea Marii Britanii. Dar suntem la coadă, la coada performanţei economice. Sigur, PIB-ul al ţării, PIB-ul pe locuitor a crescut foarte mult în ultimii ani, dar eu cred că ar trebui să fim mult mai ambiţioşi, să ne propunem să devenim a şasea putere economică a Europei”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că „puteam să gândim un proiect, un plan. Un astfel de proiect de face ca în afaceri, se face un plan de afaceri. Fiecare primeşte o sarcină şi avansăm într-un ritm cu mult mai accelerat. Noi am avut, de exemplu, anul trecut un ritm de creştere de 7%. Imaginati-vă că în următorii zece ani ne-am propune nu 7%, care poate a fost rodul unei anumite conjuncturi, dar mergem cu 5% anual când Uniunea Europeană creşte cu 1%. Avem atunci posibilitatea să recuperăm decalajele care ne separă de ţările mai dezvoltate şi să ajungem acolo unde cred eu că este potenţialul. Poate nu o să reuşim să devenim a şasea, pentru că e Olanda care are o economie foarte puternică şi nu e chiar aşa o jucărie, nu este suficient că ne propunem, dar hai să fim a şaptea, a opta!”

sursă: alde.ro