Economia României crește pe datorie? Cifrele Eurostat ce spun?
Este deja istorie: în 2017, România a avut o creștere economică de 7% la care au contribuit, conform INS, toate ramurile economiei. Sunt însă multe voci care spun că evoluția acestei creșteri (cu 2,2% față de 2016) a fost făcută artificial, iar PSD-ALDE a crescut pe împrumut economia României.
Cât e mit și cât e realitate? Răspunsul e în cifre.
Produsul Intern Brut al României a crescut, de la finalul lui 2016, cu 32,3 miliarde de euro; datoria publică a țării a crescut și ea, de 14 ori mai puțin, cu 2,2 miliarde de euro în aceeași perioadă de timp.
Cu alte cuvinte, împrumuturile României din ultimul an și jumătate au generat de peste 14 ori valoarea lor venituri la PIB-ul țării, de 203,2 miliarde euro în mai 2018.
Despre evoluția Produsului Intern Brut, Cristian Socol, profesor de economie, sesiza recent că a crescut în ultimii 2 ani practic cât altădată în 13, pe baza unei strategii de creștere a salariilor care să reducă diferențele mari dintre venituri și să ”ungă” rotițele blocate ale economiei. O măsură de redresare aparent necesară, dat fiind că cicatricile lăsate în urmă de criza economică din 2008 se resimt încă iar puterea noastră de cumpărare mai are până să se apropie de cea europeană. Rezultatul măsurilor? Conform unui studiu GfK, anul trecut puterea de cumpărare a românilor a crescut cel mai mult din Europa.
Așadar, România crește pe împrumut? Dacă ne uităm la statisticile Eurostat, suntem una dintre țările cu cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeană.
Calculul e de fapt foarte simplu: 2 mld euro împrumut = 32 mld euro creștere PIB.