Sari la conținut

Victor Negrescu: Urmărim parafarea unui acord privind Brexit prin care toți cetățenii să-și poată exercita drepturile

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (Art. 50) în format UE 27, organizată ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe agenda reuniunii a figurat prezentarea stadiului actual al negocierilor cu Marea Britanie.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat rezultatele celei mai recente runde de negocieri cu Regatul Unit, care a abordat toate aspectele acordului de retragere care nu au fost încă soluționate, situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord și cadrul relațiilor viitoare UE-UK.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a exprimat susținere pentru echipa de negociere, în vederea îndeplinirii obiectivului comun al României și al Uniunii Europene de a agrea acordul de retragere în integralitatea acestuia pentru a asigura premisele unei ieșiri ordonate și predictibile a Marii Britanii. A reliefat importanța menținerii unității UE și, totodată, necesitatea identificării rapide a unei soluții operative pentru a evita frontiera dură între Irlanda și Irlandei de Nord.

„Am subliniat necesitatea avansării discuțiilor pe marginea acordului de retragere și importanța intensificării eforturilor în vederea elaborării declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare, în conformitate cu principiile cuprinse în orientările Consiliului European. În acest context, am reiterat prioritățile majore ale României, care vizează implementarea adecvată a prevederilor referitoare la drepturile cetățenilor, astfel încât toți cetăţenii europeni, inclusiv cei români, să beneficieze de sprijin în procesul de înregistrare pentru obținerea noului statut. Este esențial ca toate categoriile de cetățeni să-și poată exercita drepturile de o manieră nediscriminatorie, în deplină concordanță cu dispozițiile cuprinse în acordul de retragere“, a declarat Victor Negrescu.

sursă: mae.gov.ro