Sari la conținut

BVB extinde la 20 numărul maxim de companii din indicii principali

Pentru a doua oară în istoria sa, Bursa de Valori București extinde numărul maxim de companii care pot face parte din indicii principali, de această dată de la 15 la 20.

Efectul, spune Lucian Anghel, Președinte BVB, va fi o mai bună performanță ajustată la risc a indicilor, datorită potențialului de diversificare.

Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB. Astfel, prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB să încorporeze o mai bună diversificare sectorială, ce este necesară în orice portofoliu de acțiuni, a declarat Adrian Tanase, CEO BVB.

Extinderea precedentă a indicelui principal al pieței, BET, și a indicelui care include și dividendele, BET-TR, a avut loc în 2016; de atunci, șase companii s-au listat la BVB: MedLife, DIGI Communications, AAGES, Transilvania Broker de Asigurare, Sphera Franchise Group și Purcari Wineries.

În prezent, indicii BET și BET-TR includ fiecare 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz și Transelectrica.

Ne propunem să dezvoltam piața de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească, a adăugat Adrian Tanase.