Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor
Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, care va intra în vigoare în anul 2021.
Nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.
10 dintre cele mai importante modificări ale proiectului de lege:
1. Masterul și doctoratul se adaugă ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.
2. Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.
3. Se asigură accesul online pe site-ul CNPP la informațiile despre propriile contribuții pentru toți cei interesați.
4. Vor exista 4 categorii de pensii ca și până în prezent (de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș), unele însă cu modificări de structură.
5. Vechimea va putea fi cumpărată pentru 5 ani ca și până acum, dar cu posibilitatea de alegere a perioadei care să totalizeze 60 de luni. Asigurarea facultativă se va raporta de acum la nivelul salariului mediu și se va putea încheia doar de persoanele care au realizat stagiul minim de 15 ani.
”Au fost corectate inechitățile din cauza cărora femei și bărbați care ieșeau la pensie în aceleași condiții primeau pensii diferite”, a declarat Liviu Dragnea la România TV, unde a prezentat proiectul de lege în această seară.
6. Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
7. Introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie (recalculată pe noua formulă) și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de 15 ani de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.
8. Se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial.
9. Formula de calcul: Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.
Potrivit Ministerului Muncii, noua formulă de calcul va duce la creșterea tuturor pensiilor.
10. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare:
– 1.265 de lei în 2019;
– 1.775 de lei în 2020;
– 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;
– începând cu 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.
Proiectul de lege va ajunge în Parlament la începutul lui septembrie, ”în forță” pentru a rezolva inechitățile care trenează de ani de zile în sistemul de pensii, pe care prea mulți români le resimt, a mai spus Liviu Dragnea.