Sari la conținut

Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2018 a fost deschisă oficial

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a deschis astăzi sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR), ediție care stă sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, având tema ”Diplomația – un pilon al României Centenare”.

La deschiderea oficială a RADR au fost prezenți președintele Senatului României, Călin Popescu – Tăriceanu, vice-președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.

În mesajul inaugural, șeful diplomației române a evocat momentul Marii Uniri și a realizat o scurtă retrospectivă a parcursului României, cu accent pe provocările prezentului: ”Astăzi, România este rezultatul cumulat a ceea ce am preluat și ceea ce am realizat prin munca noastră, a societății și a instituțiilor, a cetățenilor și a autorităților statului. Idealurile generațiilor anterioare ne-au ghidat mereu, dar trebuie să ne întrebăm totodată și ce Românie lăsăm generațiilor viitoare și, mai ales, ce valori și idealuri. Uitându-mă în urmă, pot să afirm că politica externă a României a fost, în marile momente de răscruce ale istoriei noastre contemporane, un ideal comun”.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a abordat teme centrale pentru înţelegerea situaţiei internaţionale actuale și a subliniat: ”Puterea unei naţiuni, influenţa ei în relaţiile internaţionale, nu se măsoară doar economic şi militar. În vacarmul internaţional al violenţei, nici măcar nu mai ştim cum se mai măsoară influenţa unei ţări anume. În niciun caz doar după criterii ce ţin exclusiv de strategie şi de geopolitică. O naţiune capătă, dacă nu greutate, măcar o voce ascultată mai ales atunci când dovedeşte că se conduce după principii. A dovedit-o generaţia de români de acum un veac”. În plus, președintele Senatului a completat: ”Politica externă nu este propriul său scop. Politica externă este mijlocul prin care putem proteja suveranitatea naţiunii, soliditatea regimului democratic şi libertatea fiecăruia dintre noi”.

Vice-președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a evocat importanța Centenarului Marii Uniri, subliniind că ”evaluarea și reflecția asupra momentelor definitorii pentru România sunt o sursă de inspirație continuă care ne obligă să privim spre viitor în același spirit de unitate, iar, din această perspectivă, diplomația română are un rol de neînlocuit în susținerea intereselor naționale în raport cu partenerii externi”, contribuind la creșterea vizibilității țării ca partener de încredere în plan internațional și ca pol de stabilitate în regiune.

sursă: mae.gov.ro