Sari la conținut

10 septembrie: Iohannis, despre „reformită” – Noi proteste în Piața Victoriei – România, o țară de emigrare

Tensiuni proaspete în politica românească, odată cu începerea unei noi săptămâni. Personajele principale le cunoașteți. Acțiunea, de asemenea. Singura necunoscută: cine face următoarea mișcare.

A început noul an școlar pentru elevii din învățământul pre-universitar. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs inaugural în care a identificat ”reformita” ca principala ”meteahnă” a sistemului românesc de educație, adăugând că și-ar fi dorit ca proiectul ”România curată” să nu apară peste noapte. În replică la cele spuse de președinte, care au stârnit o serie de nemulțumiri în spațiul public, Mircea Miclea, fost ministru al educației în guvernul Tăriceanu, a declarat că noaptea, în cazul președintelui, a durat 4 ani, fără ca acesta să prezinte vreun document.

La o lună de la protestele din 10 august, românii se reunesc în Piața Victoriei pentru a protesta. În această seară au fost anunțate mitinguri în mai multe orașe din țară.

Liderul partidului Pro România Victor Ponta a publicat o imagine ai cărei protagoniști sunt președintele PSD alături de George Maior și, pe fundal, fostul procuror-șef DNA. Fotografia a fost postată în replică la declarațiile lui Liviu Dragnea privind legătura dintre prezența lui Maior în România și tensiunile ”spontane” din PSD.

”România continuă să fie o țară de emigrare”. O spune Institutul Național de Statistică în cel mai recent raport privind populația României. Fenomenul este cea de-a doua cauză principală a reducerii populației țării.