Sari la conținut

Ministerul Sănătății: 57.000 români s-au înregistrat în Registrul Donatorilor de Celule Stem

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor sărbătorită în fiecare an în septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat astăzi campania de înscriere online „Donează o șansă la viață”, prin care orice persoană sănătoasă între 18 și 45 de ani se poate înscrie.

Campania “Donează o șansă la viață” reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, la evenimentul de lansare a campaniei de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.

În date și cifre:

  • Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor
  • 57.000 de donatori din România sunt înregistrați în prezent
  • 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, de la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice (2013). Dintre aceștia, doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România
  • 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.