18 septembrie 2018: Anchetă pentru întâlnirea ratată Dăncilă-Juncker – Vor fi 2 zile de Referendum – CCR a respins sesizările lui Iohannis pe Legea 317/2004
Wanted: Acul din carul cu fân. După întâlnirea ratată dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au început anchetele. Premierul a cerut Secretariatului General al Guvernului un raport despre pregătirile pentru întrevederea care trebuia să aibă loc pe 17 septembrie, iar ministrul Transporturilor a trimis Corpul de Control la Compania Națională Aeroporturi București pentru a verifica dacă toate procedurile pentru întâlnirea de la Aeroportul Băneasa au fost respectate. O disfuncționalitate, spune ministrul de Externe Teodor Meleșcanu despre acest eșec; parte din jocuri politice, crede Dăncilă. Cei doi oficiali au reușit totuși să se reunească astăzi pentru scurt timp – la plecarea lui Juncker din România.
Ex-(co)președinți de partid, viitori europarlamentari. Fostul șef liberal Crin Antonescu și Vasile Blaga, fost co-președinte PNL, și-au depus candidatura la alegerile parlamentare care vor avea loc în 2019. Ludovic Orban contează probabil pe ei ca PSD să primească ”mama de bătaie” care le va scoate ”politica din cap”.
Încă una și votez. E sigur: Referendumul pentru familie va fi desfășurat pe parcursul a 2 zile (6-7 octombrie), a anunțat astăzi prim-ministrul Viorica Dăncilă. Românii sunt chemați la urne pentru a-și exprima opinia cu privire la definirea familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie (în prezent, soți). ”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?” Aceasta va fi întrebarea adresată alegătorilor, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe Legea 317/2004 – a Consiliului Superior al Magistraturii, trimisă în luna iulie a acestui an. Tot în zona legilor Justiției, tot Curtea Constituțională a decis amânarea, până pe 25 septembrie, a deciziei privind o altă sesizare de neconstituționalitate a președintelui Iohannis, de această dată pe legea 303/2004 – privind statutul magistraților.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: 4.500 de persoane – persoane vătămate/părți civile sau succesori ai acestora – au fost până acum audiate în Dosarul Revoluției. ”În perioada imediat următoare se va dispune citarea și audierea a încă aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părți civile ori succesori ai acestora, urmând ca activitatea de audiere a tuturor acestor persoane (circa 6.890 în total) să se finalizeze în jurul datei de 30 noiembrie 2018.”