Sari la conținut

O scrisoare găsită, în PSD

Liniște pe scena politică astăzi… asta dacă nu luăm în considerare faptul că întregul Partid Social Democrat e în război. Combatanții? Liviu Dragnea versus ”rebelii” Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, triumviratul de la vicepreședinția PSD care a semnat scrisoarea prin care solicită demisia liderului social democraților (plus susținătorii pe care începem, ușor-ușor, să-i aflăm).

Anunțată cu o seară în urmă de Realitatea prin vocea Denisei Rifai, publicarea scrisorii a fost îndeaproape urmată de declarațiile celor 3 autori principali.

La start a fost Gabriela Firea, care a explicat motivul pentru care documentul este semnat de doar 3 persoane (presa anunțase până la 30 de lideri PSD autori ai inițiativei), deși ”suntem suficient de mulți președinți de organizații care aderăm la principiile acestui document”. Pe scurt, la rugămintea colegilor, spune Gabriela Firea, cei trei și-au asumat scrisoarea în numele lor pentru a intermedia relația cu mass-media.

La puțin timp, în presă apare o explicație și din partea lui Adrian Țuțuianu: ”este o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel public la toți parlamentarii PSD, la toți liderii de filiale, la președinții de CJ, la primarii partidului, consilieri locali, consilieri județeni să ni se alăture în acest demers”.

Paul Stănescu, considerat motor al mișcării de opoziție din PSD, a fost ceva mai vehement. ”A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume”, a spus acesta, ”într-un cadru cât mai larg, pentru că numai așa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situația noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic și social pe care le-a luat Guvernul.”

Firesc, acesta nu a fost decât începutul. Membri PSD din toată țara au fost generoși în declarații astăzi, pro sau contra actualei conduceri. Interesant, nu și cei care fac parte din nucleul de putere al partidului și deci al conflictului. Totuși, în cea de-a doua parte a zilei, președintele PSD a declarat pentru jurnaliști că va da curs solicitării… de a citi epistola, adăugând că a înțeles care este de fapt ”supărarea” din scrisoare – faptul că PSD nu este aliniat cu Iohannis, SRI, SPP, DNA și partidele de Opoziție.

Încet-încet, pe măsură ce armele sunt descărcate, se delimitează și taberele din conflict. Destul de rapid, ar fi de adăugat, și nu e de mirare: până la CExN nu mai e decât o zi.