Sari la conținut

Știri de weekend: Legea offshore, votată în Senat – Politicienii, reacții după puciul din PSD

Fără îndoială, am trecut printr-una dintre cele mai interesante săptămâni ale politicii românești ale ultimilor ani. Finalul ei? Nimic mai puțin ca o surpriză pentru toată lumea – probabil și pentru cei implicați direct în conflictul intern al Partidului Social Democrat.

Nu ne facem griji, însă: cu acest partid de guvernare, cu această Opoziție și cu subiectele din meniu pentru săptămâna care vine, n-avem timp să ne plictisim nici de acum înainte.

Semnat: ALDE. Europarlamentarii ALDE Norica Nicolai și Renate Weber au trimis liderilor europeni o scrisoare cu privire la efectul protocoalelor secrete asupra Justiției din România, prin care solicită discutarea, în cadrul dezbaterii care va avea loc la 3 octombrie în Parlamentul European pentru protestele din 10 august, a „adevăratelor amenințări la adresa statului de drept”.

Punct și de la capăt. Mâine va fi acordat în Senat votul pentru legea offshore, după ce comisiile economică și pentru energie ale Camerei vor prezenta un raport comun privind măsurile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Legea offshore se află pentru a doua oară în Parlament după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis-o pentru reexaminare. După ce trece de Senat, aceasta va fi apoi dezbătută și votată în Camera Deputaților.

Junglă. După pacea instaurată în PSD odată cu CEx-ul în care Liviu Dragnea, a cărui demisie „imediată” a fost solicitată printr-o scrisoare semnată de Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu dar votată cu doar 10 mâini, a fost susținut de majoritatea celor prezenți, au venit și niște reacții interesante din partea colegilor politici: Traian Băsescu ne spune că PSD e mult mai ușor de atacat de acum încolo, iar Dragnea, mult slăbit. Din partea PNL, Alina Gorghiu consideră că partidul se va scufunda împreună cu Dragnea, acum că nu mai există nicio șansă de a mai schimba ceva. Cu alte cuvinte, declarațiile fostului lider PNL sunt susținute de Victor Ponta, care crede că „ultima speranță de reformă din interior a dispărut”. Interesant ar fi fost și un punct de vedere al liderului UDMR Kelemen Hunor – domnia sa nu este însă disponibil să ofere consiliere psihologică membrilor Partidului Social Democrat.