Sari la conținut

25 septembrie: Legea offshore, amânată – Speranța Cliseru vrea schimbarea legii adunărilor publice – Carmen Dan, despre reglementarea rețelelor sociale

Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea, a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte pe strategii politice al Partidului Național Liberal, pentru a se ”concentra pe proiectele Primăriei Oradea”. În prezent la al treilea mandat de primar al orașului, Ilie Bolojan a câștigat alegerile locale din 2016 cu aproape 71% din voturi.

În cadrul Comisiei de Apărare din Senat, senatorul PSD Liviu Brăiloiu a adresat o întrebare ministrului de Interne Carmen Dan cu privire la necesitatea elaborării unui cadru legislativ pentru reglementarea rețelelor sociale. Aceasta a fost pusă pe fondul informațiilor dezvăluite recent, potrivit cărora mișcarea #rezist beneficiază de o rețea de 140.000 de conturi Facebook – ”fără niciun control”, spune senatorul. ”Evident că legislaţia actuală nu acoperă toate aceste nevoi şi eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare, în aşa fel încât să acoperim cadrul juridic pentru a putea fi pregătiţi să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care dumneavoastră le-aţi enunţat (…) Eu cred că analiza trebuie făcută nu numai la nivelul Afacerilor Interne, ci al tuturor celorlalte instituţii care intră în sfera de siguranţă şi apărare a statului. Şi mai mult decât atât, eu cred că o astfel de evaluare trebuie dezbătută inclusiv la nivelul societăţii civile. Este un demers pe care noi avem toată disponibilitatea să-l facem, pentru că în acest moment pe legislaţia actuală este destul de greu să reuşim să ducem către o finalitate normală şi firească a tuturor măsurilor pe care noi le avem”, a fost răspunsul ministrului.

Legea offshore nu va mai fi dezbătută în Camera Deputaților în cursul acestei săptămâni, în vederea unei analize serioase a proiectului și a propunerilor de modificare, a anunțat Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii. Cu 4 zile în urmă, Liviu Dragnea anunța că săptămâna aceasta forma finală a legii offshore va fi votată în Camera Deputaților. Aceasta a trecut de Senat ieri, modificată substanțial prin 3 amendamente.

Șomajul continuă să scadă. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finalul lunii august, rata șomajului național era de 3,46%, cu 0,04 puncte procentuale mai mic față de luna iulie și sub pragul celui înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Prefectul Capitalei Speranța Cliseru a solicitat actualizarea legii adunărilor publice pentru a răspunde realității de azi. ”Ar fi foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive de securitate (…) Întotdeauna trebuie să existe un organizator care să-și asume, să aibă oameni care să asigure organizarea și legătura cu forțele de ordine publică, de siguranță și securitate; de asemenea, trebuie să aibă anumite minime condiții civilizate pentru adunare (…), a declarat Prefectul Capitalei în cadrul audierilor din Comisia pentru apărare din Senat. De menționat, în prezent, pentru a fi organizate, este necesară autorizarea adunărilor publice.