Sari la conținut

4 octombrie: Legea pentru organizarea CSM, promulgată – Elena Udrea, arestată – TVA, 5% pentru turism

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi cea de-a doua dintre cele trei legi ale Justiției modificate de PSD-ALDE – sub semnul protestului. Despre Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, Administrația Prezidențială spune: „Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiției, Președintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituționale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora și de a sesiza Curtea Constituțională a României.”

Elena Udrea și Alina Bica au fost arestate în Costa Rica, urmând să stea în arest preventiv pentru două luni. În această perioadă va fi efectuată procedura de extrădare în România, potrivit Biroului Interpol local. Pe numele celor două femei a fost emis un mandat internațional de arestare, prin intermediul Biroului Interpol București.

De la 1 noiembrie se reduce cota TVA de la 9% la 5% pentru turism și activități conexe, printr-o Ordonanță de Urgență inițiată de Ministerul Finanțelor Publice și adoptată astăzi de Guvern.